La Marat?de TV3 finan鏰r?dos projectes de la UAB sobre malalties infeccioses

Els projectes “Immunoteràpia contra els patògens Eskape basada en les proteïnes bacterianes de captació de ferro”, coordinat per Susana Campoy i Jordi Barbé, i “Reconeixement selectiu de RNAs no codificants i cerca de noves dianes terapèutiques per combatre les infeccions bacterianes resistents als antibiòtics”, dirigit per Ester Boix, sumen un total de 275.000 euros de finançament.

31/10/2018

Entre els 36 projectes de recerca científica d’excel·lència que finançarà l’edició 2017 de La Marató de TV3, dedicada a les malalties infeccioses, s’hi troben dos projectes coordinats per investigadors de la UAB i sis més amb participació de la Universitat.

El grup de Microbiologia Molecular del Departament de Genètica i de Microbiologia, coordinat pel Dr. Jordi Barbé i la Dra. Susana Campoy, ha rebut la subvenció per al desenvolupament d’un projecte de recerca “Immunoteràpia contra els patògens ESKAPE basada en les proteïnes bacterianes de captació de ferro”, que pretén contribuir a la reducció de les resistències als antibiòtics. El projecte, amb 180.018,75 euros de finançament, té com a objectiu posar a punt estratègies  contra patògens bacterians aprofitant que tots ells presenten en les seves envoltes cel·lulars proteïnes que els permeten segrestar el ferro de l'hoste. Un element que és essencial per a la supervivència del patogen. Aquestes proteïnes presenten un elevat grau de conservació i indueixen de manera eficient el sistema immunitari de l’hoste, i per tant, poden ser usades pel desenvolupament de noves teràpies pel tractament i la prevenció de malalties infeccioses incloses aquelles causades per patògens multiresistents. Els resultats del projecte han de permetre  augmentar el ventall existent de tractaments antibacterians, i per tant, disminuir la necessitat d’utilitzar antibiòtics de forma massiva.

D’altra banda, el projecte “Reconeixement selectiu de RNAs no codificants i cerca de noves dianes terapèutiques per combatre les infeccions bacterianes resistents als antibiòtics” de la Dra. Ester Boix, professora del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular,  proposa desenvolupar un fàrmac alternatiu que debiliti la cohesió interna de les comunitats bacterianes i d’aquesta manera interfereixi en l’aparició de mecanismes de resistència.  L’aparició i expansió de soques bacterianes resistents als antibiòtics convencionals és avui dia una de les principals emergències sanitàries. El grup de recerca liderat per la Dra. Boix treballa des de fa molts anys en l’estudi estructural i funcional de les ribonucleases humanes antimicrobianes, proteïnes que participen en la resposta immunitària durant els processos infecciosos. En aquest projecte es proposa el disseny d’un derivat optimitzat per al reconeixement selectiu de RNAs del patogen. Mitjançant estudis de sinèrgia i evolució experimental en cultius de bacteris Gram negatiu s’analitzarà l’efectivitat  del nou compost en reduir l’aparició de colònies resistents. Els resultats preliminars són prometedors i es preveu la obtenció d’un nou agent antimicrobià que pugui utilitzar-se com a adjuvant, contribuint així a minimitzar el desenvolupament de mecanismes de resistència bacteriana.

Els 55 científics que rebran finançament de la Fundació La Marató de TV3 per dur a terme els projectes premiats van recollir el proppassat dia 30 d’octubre els guardons, en un acte acadèmic celebrat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

Entre els projectes finançats també s’hi troben els següents, coordinats amb la participació de professors de la UAB o de centres de recerca participats per la UAB:
 
 

  • Impacte de la pèrdua en seguiment clínic i l'envelliment a la població infectada per VIH de Catalunya i les Illes Balears: estudi de cohort en base poblacional.
Dr. Jordi Casabona Barbarà
Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva i Salut Pública. Universitat Autònoma de Barcelona
Agència de Salut Pública de Barcelona - Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol
Dr. Arkaitz Imaz Vacas
Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge - IDIBELL
Finançament: 271.590,00 €
 
  • Prevenció d’infeccions relacionades amb els catèters vasculars mitjançant la funcionalització de catèters impregnats d'hidrogels activables tèrmicament amb antimicrobians d’ampli espectre (FUNCATH).
Dr. Oriol Gasch Blasi
Departament de Medicina. Universitat Autònoma Barcelona
Consorci Hospitalari del Parc Taulí
Dra. Cristina Garcia de la Maria
Hospital Clínic i Provincial de Barcelona - Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica
Dra. Imma Ratera Bastardas
Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMBA - CSIC
Dra. Elena Garcia Frutos
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries - IRTA
Finançament: 375.078,75 €
 
  • Impacte clínic i microbiològic dels nous antipseudomònics ceftolozano-tazobactam i ceftazidima-avibactam en les infeccions per Pseudomonas aeruginosa extremadament resistent.
Dr. Juan Pablo Horcajada Gallego
Departament de Medicina. Universitat Autònoma Barcelona
Institut Mar d'Investigacions Mèdiques - IMIM
Finançament: 196.625,00 €
 
 
  • Avaluació del risc per a la salut pública dels prions atípics i emergents.
Dr. Francesc Josep Llorens Torres
Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge IDIBELL - CIBER
Dr. Juan Carlos Espinosa Martín
Centro de Investigación en Sanidad Animal CISA - INIA
Dr. Enric Vidal Barba
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA. Centre Recerca en Sanitat Animal – CRESA (IRTA-UAB)
Finançament: 400.000,00 €
 
  • Trampes extracel·lulars de neutròfils i sèpsia: Descobriment de marcadors diagnòstics, pronòstics i dianes terapèutiques.
Dr. Joaquín López-Contreras González
Departament de Medicina. Universitat Autònoma Barcelona
Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Finançament: 156.875,00 €
 
  • Partícules víriques pseudoembolcallades a exosomes candidates a noves vacunes per la hepatitis A i E.
Dra. Rosa Maria Pintó Solé
Facultat de Biologia. Universitat de Barcelona
Dra. Margarida Castell Escuer
Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació. Fundació Bosch i Gimpera. Universitat de Barcelona
Dr. Fernando Rodríguez González
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA. Centre Recerca en Sanitat Animal – CRESA (IRTA-UAB)
Finançament: 399.375,00 €
 
Seguiu aquest enllaç per saber tots els projectes finançats:
http://www.ccma.cat/tv3/marato/projectes-financats/2017/1370

 

Not韈ies relacionades

Electrodes

แอพพลิเคชั่นเกมยิงปลาบนมือถือEls audiovisuals din鄊ics i ca騮ics augmenten l'atenci?dels espectadors, per?inhibeixen el seu processament conscient

Els resultats d'aquesta investigació mostren que l'estil de muntatge audiovisual dinàmic i caòtic evoca una major activitat en àrees de processament visual del cervell, mentre que l'estil de muntatge audiovisual continu i ordenat provoca una major activitat de processament cognitiu. Llegir m閟

Totes les not韈ies