Ja est?aqu?la Festa Major, dedicada a les persones refugiades

IMG_culturaenviu_intro_combo

La FMUAB (Festa Major de la UAB) té lloc el dijous, 8 de novembre, i es dedica a les persones refugiades, d'acord amb el lema #UABrefugi: l’Autònoma acull que la universitat ha triat aquest curs. El pregó l'han fet dos estudiants refugiats i s'han organitzat diferents activitats que tracten aquesta realitat.

30/10/2018

El dijous, 8 de novembre, la UAB celebra la seva festa major. Si l'any passat va ser la salut i les malalties mentals, enguany la festa s'organitza sota el lema "#UABrefugi: l’Autònoma acull".

El pregó l'han ofert, a les 13 hores, a la plaça Cívica, dos estudiants refugiats que l'Autònoma acull a la Vila Universitària, el nigerià Maxell, i el siri Ahid, que han estat presentats per la vicerectora d'Estudiants, Sara Moreno. La vicerectora ha explicat prèviament que "si seguim tancant les fronteres, el problema creixerà i continuarà existint", per això -ha dit- "des des la universitat demanem que es replantegin les polítiques d'acollida de forma urgent".

Després s'ha fet públic el guanyador del pòster de la FMUAB2018 que enguany ha estat Aleix Martí i Via, de la Facultat de Ciències de l'Educacío. Els finalistes han estat Ana M.Reyes, Josep Uris, Polina Pritulina i Josep Montilla. Aquestes proposets es podran veure’l al Centre de Recursos, juntament amb els finalistes i en el facebook de la FM.

A continuació, s'ha iniciat la Diada Castellera, que mourà unes 800 persones. Hi es fa l'actuació de Bandacetamol. Després hi haurà zumba, swing i una exhibició de "covers" a càrrec del col.lectiu d'estudiants Korean Club. A les 16.15h., es proclamarà l'hereu i la pubilla, després tindrà lloc una actuació de batucada i a continuació la Batalla de Galls i Gallines.

Durant la festa, el campus es tornarà a omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives.

En total, seran 55 paradetes d'estudiants, entre les 13h. i les 21 h., que estaran situades a la plaça del Coneixement i que s'han convertit en un segell distintiu de la festa de la FMUAB.

Com a novetat, enguany es durà a terme el Refugee Escape Room, una activitat que pretén explorar algunes de les realitats que viuen les persones immigrants, sol.licitants d'asil o refugiats durant el seu procés migratori. Tindrà lloc a la Facultat de Traducció i Interpretació, a les 13.30 hores. S'ha creat un escenari fictici en el que la terra es troba a l'any 2084 i s'ha convertit en un lloc inhabitable degut al canvi climàtic. Diverses famílies (organitzades en grups de 6 participants) hauran de sol.licitar asil ala plneta Mart però malauradament les places són limitades i només la meitat de les persones hi podrarn accedir. El joc pretén emular les sensacions d'estrès, desconcert i tensió a la que moltes persones s'enfronten dia a dia durant els seu procés migratori.

Una altra novetat és la Batalla de galls o gallines, a les 18 h., a la plaça Cívica, en la que mitjançant rondes i fases eliminatòries es durà a terme la competició dialèctica entre les persones de la comunitat que s'hagin inscrit.

Es tornarà a fer la Fira d'Entitats i serveis a la plaça Cívica, on tots els membres de la comunitat universitària oferiran activitats i mostraran els seus serveis. Hi seran presents la FAS, UAB Mèdia, l'Observatori per a la Igualtat, Dinamització Comunitària, Servei de Llengües, la Cursa de la UAB, el SAF, entre d'altres.


Durant tot el dia hi haurà diferents actuacions als escenaris de la FMUAB -davant del bar de la Facultat de Filosofia i Lletres, i entre la Facultat de Ciències de l'Educació  i la Facultat de Traducció- de grups musicals seleccionats dins el programa L'Autònoma Actua: La Gossa d'Era, Cronopios, Reskat, Dj Noid, Andana, Saint Andrew's, Ares, Rootoons, Brush i The Fox 1976.

UABMèdia farà un programa de ràdio en directe des de la plaça Cívica.

Per què #UABrefugi: l’Autònoma acull
Segons les dades que proporciona l’Agència de l’ONU per als Refugiats, estem davant d’una “crisi humanitària que implica 65,6 milions de persones a tot el món, la meitat de les quals són menors d’edat”. Aquest escenari, amb milers de persones refugiades i migrants que arriben a les costes europees, és un problema estructural a Europa que cal abordar i analitzar per poder articular respostes a nivell comunitari.

“Cada tres segons una persona fuig d’allà on viu per salvar la seva vida”, tal com assenyala el manifest que va realitzar la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, a final del curs passat en anunciar el nou lema de la UAB per aquest curs. “Les polítiques migratòries, la gestió de les fronteres i els sistemes d’asil formen part del problema i de la solució”, apunta Moreno.
 
En aquest context global, la UAB aposta per l’acció i, ja des de l’any 2016, en el marc de col·laboració entre l’Autònoma i la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat (CCAR), la Fundació Autònoma Solidària (FAS) coordina el Programa d’Acollida de persones refugiades a la UAB “amb l’objectiu de contribuir a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional” a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida i acompanyament.
 
Gràcies al Programa Refugi, cada any, entre 40 i 60 persones en cerca de refugi són acollides a la Vila Universitària de la UAB. El Programa implementa un projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic i social i també gestiona demandes d’assessorament acadèmic i ofereix acompanyament en la inserció del mercat laboral. “Mentre persisteixi la crisi de refugiats, la UAB serà refugi perquè l’Autònoma acull”, conclou el manifest.

S'ha creat el blog www.uab.cat/uabrefugi, des d'on es pot trobar informació i l’agenda d’activitats relacionades amb el lema de la Festa Major que es realitzaran durant el curs 2018-2019 a la UAB. També ofereix, informació a través dels recursos audiovisuals, i un directori que conté els diferents grups de recerca de la universitat que han treballat entorn la temàtica dels refugiats i informació sobre institucions supraestatals.

El personal d'administració i serveis pot sol·licitar la jornada per a participar a la Festa Major de la UAB, d'acord amb l'establert a la Instrucció de Gerència 1/2018.

Afectació del trànsit al campus amb motiu de la FMUAB
El dijous 8 de novembre l’avinguda de l’Eix Central romandrà tallada al trànsit, en ambdós sentits de circulació, entre les 13 h i les 17 h. Durant aquest horari, les parades de bus Eix Central i Enginyeria-SAF quedaran fora de servei en ambdós sentits de circulació (marquesines i pals de parada). Això implicarà canvi de recorreguts en les línies de bus que donen servei al Campus de la UAB.
 
Els recorreguts de les línies de bus intern de la UAB es poden consultar fent click aquí. Els horaris es mantenen tot i que aquests seran aproximats en funció de l’arribada dels trens i la fluïdesa del trànsit.

Les línies de bus interurbà afectades seran les següents: L690 UAB-Badalona, L365 UAB-Santa Perpètua de Mogoda, L412 UAB-Granollers, M1 UAB-Olesa de Montserrat, E3 UAB-Barcelona, B6 UAB-Sabadell.

Més informació sobre afectacions del trànsit: Mobilitat i transports de la UAB

PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR UAB 2018

 

Not韈ies relacionades

Taller Llenguatge Inclusiu 26 octubre

แอพพลิเคชั่นเกมยิงปลาบนมือถือJoves periodistes graduats per la UAB promouen un taller sobre llenguatge inclusiu

El divendres, 26 d'octubre, té lloc un taller sobre llenguatge inclusiu que forma part d'una campanya de sensibilització que van dissenyar un grup d'estudiants del Grau de Periodisme, i que va ser seleccionada i guardonada per la Fundació Autònoma Solidària
แอพพลิเคชั่นเกมยิงปลาบนมือถือLlegir m閟

Totes les not韈ies