Arrenca una prova pilot per reutilitzar ampolles de vi a Catalunya

Rewine

La prova pilot per demostrar la viabilitat d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya ja està en marxa. El projecte reWINE, coordinat pel Parc de Recerca UAB, involucra quatre cellers, 50 restaurants i més d'una desena de comerços d'arreu del territori català.

23/10/2018

La prova pilot, que es desenvoluparà durant 18 mesos, té en compte tot el procés de l'ampolla, des del seu etiquetatge, rentat, distribució al mercat fins a la recol·lecció de les ampolles buides. Els quatre cellers participants (la Cooperativa Falset Marçà, la Vinyeta, Talcomraja i Vins Pravi)a estan distribuint als restaurants les seves ampolles amb una etiqueta que indica que són reutilitzables. Quan es consumeixen aquestes ampolles, els restaurants les guarden i els mateixos distribuïdors dels cellers els hi recullen per logística inversa i les emmagatzemen. A continuació, quan el volum d'ampolles recol·lectades és suficient perquè el seu transport sigui òptim i eficient econòmica i ambientalment, les ampolles buides són transportades fins a la planta de rentat. Allà, les ampolles es netegen i es retornen als cellers perquè comencin de nou el cicle.
 
A més de restaurants, la prova pilot també incorpora comerços com a punts de retorn d'ampolles. D'aquesta manera, el projecte preveu recuperar al voltant de 100.000 ampolles, fet que s'estima que podria evitar aproximadament 45 tones de residus d'envasos de vidre.
 
Durant el desenvolupament de la prova es farà un seguiment dels impactes ambientals i socioeconòmics del projecte i la seva viabilitat, per tal de poder valorar quantitativa i qualitativament els beneficis que pot aportar. Si els resultats són positius, l'objectiu és implementar en un futur aquest sistema d'economia circular per reutilitzar les ampolles al sector vitivinícola de Catalunya. Així, s'aconseguirà reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, la generació de residus i el consum energètic. A part d'aquests beneficis ambientals, el sistema també suposarà un estalvi econòmic per als cellers i, per tant, un factor de competitivitat.
 
Recuperar la reutilització
Actualment, la reutilització, tot i ser una prioritat en la jerarquia europea de residus, es troba en retrocés a Catalunya. Segons dades de l'Associació d’Empreses de Distribució i Logística de Begudes i Alimentació de Catalunya (ADISCAT), només en els darrers 6 anys ha disminuït un 36%.
 
Els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tant sols en hotels, restaurants i càterings, com passa en altres sectors de begudes, com els envasos de refrescos o cerveses. Per això, el projecte reWINE, impulsat pel Parc de Recerca UAB, l'Agència de Residus de Catalunya, Rezero - Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, l'spin-off de la UAB Inèdit i la Cooperativa Falset Marçà, i que compta amb el suport del programa LIFE de la Unió Europea, té l'objectiu d’identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d'ampolles al sector del vi.
 
La Unió Europea recolza també la necessitat d’invertir en la reutilització a través del nou paquet d'Economia Circular i la Generalitat de Catalunya, a través del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya -PRECAT20- que estableix objectius específics de reutilització per a envasos de begudes.

M閟 informaci? reWINE

 

Not韈ies relacionades

Jordi Surrall閟 i Jordi Minguill髇

แอพพลิเคชั่นเกมยิงปลาบนมือถือGefitinib, designat medicament orfe per a l'an鑝ia de Fanconi

Els estudis del grup del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), el Servei de Genètica de l'Hospital de Sant Pau i la UAB, liderats pel catedràtic de Genètica i Microbiologia d'aquesta Universitat Jordi Surrallés, han demostrat que podria funcionar com a teràpia per tumors escamosos de cap i coll en pacients amb anèmia de Fanconi. แอพพลิเคชั่นเกมยิงปลาบนมือถือLlegir m閟

Totes les not韈ies